Jezelf opladen: Vakantie is niet altijd nodig
22 juni 2023 

Jezelf opladen: Vakantie is niet altijd nodig

Jezelf opladen tijdens vakantie is iets waar iedereen wel bekend mee is, alleen je hebt niet altijd de luxe om op vakantie te gaan als je jezelf even moet opladen, dus wat doe je dan? Dan is het handig als je een paar slimme technieken hebt die je elke dag kunt herhalen, zodat je dagelijks jezelf kunt opladen. 

Dagelijkse stress kan ervoor zorgen dat je vermoeid raakt en als je elke dag veel stress hebt, is dit ook heel vermoeiend. Het verminderen van stress is dan een van de beste manieren om jezelf op te laden en dat kan op meerdere manieren. 

Het leukste is dat vijf minuten per dag al een behoorlijk verschil kan maken en dan maakt het niet eens uit of je nog student bent, of al werkt. In een onderzoek bij studenten en hun docenten kwam naar voren dat meditatie, ademwerk, en focustraining (zoals yoga nidra) al kan helpen om je op te laden. In hun geval voordat je een toets moet maken. Vijf minuten per dag hieraan besteden is al genoeg voor een fijn effect[1].

Mediteren

Mediteren is zo’n techniek die je kan helpen met opladen. Er zijn meerdere manieren waarop je kunt mediteren.

Meditatie is bijvoorbeeld een belangrijk onderdeel van yoga en mindfulness. Meditatie met yoga, ongeacht of dit bewegende yoga is of yoga nidra, helpt je om stress te verminderen, je bloeddruk te verlagen en zelfs om je aantal hartslagen per minuut te verlagen. Allemaal tekenen dat het je helpt om te ontspannen en om stress te verminderen[2].

Soms kun je ook last hebben van chronische pijn of fibromyalgie, dan is het soms ook fijn om jezelf op te laden, zodat je minder last van de pijn hebt.

Het leuke is dat meditatie heel goed kan helpen om dit soort klachten te verminderen[3].

Meditatie oefening om je op te laden

Om je een beetje op weg te helpen geef ik je even een meditatieoefening die je alvast kunt gebruiken om op te laden. Als je nog niet op een comfortabele plaats zit of ligt, ga dan op een comfortabele plaats zitten of liggen. Geef je hoofd ondersteuning.

En ga eens ontspannen. Adem in en uit en laat gedachten die in je opkomen er gewoon zijn. Je kan opmerken waar de gedachte over gaat, je kan opmerken hoe je je over de gedachte voelt, maar je hoeft er niets mee te doen. Je kunt de gedachte gewoon weer laten gaan en je weer focussen op je ademhaling en het ontspannen van je lichaam.

Probeer dit maar eens een paar minuten te doen en je zult merken dat je energie tank al iets voller zit dan ervoor. 

Ademen

Ademen klinkt zo onbewust en niet als iets wat je helpt om jezelf op te laden, maar denk nu maar even aan hoe je ademt als je vermoeid bent. Je gaat gapen en gapen is een manier van je lichaam om in een keer heel veel zuurstof op te nemen.

Er is dus iets aan de hand met je zuurstofgehalte als je jezelf eigenlijk eventjes moet opladen en waarom zou je wachten tot je onderbewuste begint te gapen om dit probleem voor je op te lossen.

In tijden van stress en spanningen is de ademhaling van de meeste mensen even wat oppervlakkiger en daardoor neem je minder zuurstof in je op. Je kunt dit ook merken aan het hebben van koude handen terwijl je eigenlijk niet in een ruimte bent waar je handen koud horen te zijn. 

Er zijn meerdere manieren waarop je kunt ademen om jezelf op te laden, een paar technieken zijn circulair ademen, bewust verbonden ademen (soort van mindful), en snel en vol ademen. Deze kunnen zelfs gebruikt worden tijdens het geven van therapie[4].

Langzamer dan normaal ademhalen heeft als voordeel dat dit je hoofd tot rust kan brengen en dat dit goed is voor het ontspannen van je zenuwstelsel. 

Het leuke aan bezig zijn met ademwerk is dat het je ook kan helpen om op andere momenten van de dag je meer bewust te zijn van je ademhaling. Als je dan opmerkt dat je adem niet lekker automatisch gaat, stokt of hoog in de borst zit, kun je dit eenvoudig oplossen door weer even dieper adem te halen[5].

Adem oefening om jezelf op te laden

Een ademoefening die je kunt doen om jezelf op te laden is box-breathing. Dit betekent dat je een soort vierkant kunt visualiseren en elke kant van het vierkant staat voor een x aantal seconden. Bijvoorbeeld 4 seconden. Je ademt vier seconden in, je houdt je adem vier seconden in en je ademt vier seconden uit. Dan doe je vier seconden niets en adem je weer vier seconden in en herhaal je dit. 

Deze oefening helpt je om stress te verminderen[6].

Yoga Nidra

Yoga nidra staat ook wel bekend als de yoga slaap en dat zegt heel veel over hoe goed dit kan helpen om jezelf even op te laden. Het is dus heel duidelijk wat anders dan power yoga waarbij het vooral draait om de poses en de houdingen van je lichaam.

Bij yoga nidra heb je meestal maar één houding en dat is Savasana, ookwel de lijkhouding. Dat betekent dat je gewoon op je rug ligt, je armen en benen ontspant en je laat je voeten gewoon ontspannen naar buiten vallen. 

Vervolgens kan de yogadocent je helpen met diepe ontspanning door een geleide visualisatie of iets anders wat je helpt om alle spanning uit je lichaam los te laten.

Dit helpt heel goed om stress te verminderen en als je zo ligt te ontspannen kun je ook opeens oplossingen krijgen voor problemen die je hebt. 

Het is gezond voor je lichaam en geest[7].

Yoga nidra om jezelf op te laden

Om jezelf op te laden met yoga nidra kun je op bed gaan liggen of op een yoga mat en gewoon even helemaal ontspannen.

Dit gaat het beste als je de yoga nidra oefeningen doet die op het Lichter Leven Platform staan. 

Wil je meer weten? Klik op de link voor meer informatie over dit platform en help jezelf met de oefeningen die erop staan om je helemaal op te laden. Je kunt het platform zelfs de eerste 10 dagen gratis proberen.

Groetjes,

Marjolein

PS: Op het Lichter Leven Platform staan nu ook één lange hatha en twee kortere yogalessen (hatha en relax) "Thuiskomen bij jezelf", die ook goed te gebruiken is om jezelf op te laden. Ideaal voor in de lunchpauze of om na je werk uit te voeren.

 Bronnen:

Over de schrijver
Reactie plaatsen