Innerlijke rust: wat is het en hoe bereik je dit?
12 april 2023 

Innerlijke rust: wat is het en hoe bereik je dit?

Innerlijke rust vinden is voor veel mensen een belangrijk doel. Het dagelijks leven in de Nederlandse maatschappij kan heel druk aanvoelen. Je moet van alles en je krijgt doordat we een dichtbevolkt land zijn veel prikkels. Dit maakt het lastig om te kunnen ontspannen en om je lichaam en geest tot rust te brengen.

Gelukkig zijn er meerdere manieren om alsnog innerlijke rust te vinden. In dit blog ga ik dieper in op wat innerlijke rust is en hoe je dit kunt krijgen.

Wat is innerlijke rust?

Innerlijke rust hangt af van een aantal factoren namelijk:

  1. Spiritualiteit (zoektocht naar betekenis)
  2. Harmonie
  3. Positiviteit
  4. Levensstijl

Bij spiritualiteit gaat het bijvoorbeeld over bewustzijn (van je gedachten, je gevoelens, je gedrag), over hoe jij zin aan het leven geeft (zingeving), om je geloof dat er meer is tussen hemel en aarde en hoe jij je leven daarmee betekenis kunt geven.

Bij harmonie gaat het om je content voelen. Je accepteert je leven, je neemt je eigen verantwoordelijkheid, je kunt jezelf en andere mensen vergeven, je weet wat je moet doen om emoties (kwaadheid of verdriet) een plek te geven. Je hebt zelfcompassie en bent je bewust van je gedachten (mindful). Je verbind je als het ware met het leven en danst mee met de bewegingen van het leven.

Positiviteit gaat over hoe jij in het leven staat. Het gaat om hoe blij je bent, je dankbaarheid, je gevoel van welzijn en het kunnen omgaan met problemen en tegenslagen. Het goede kunnen zien in zwaardere momenten. Maar het gaat ook over oordeelloos kunnen zijn. Geen goed of fout. Geen donker of licht. Het is.

Je levensstijl gaat bij innerlijke rust over je dagelijkse leven, dat je blij bent met wat je hebt en dat je het ook goed vindt om een simpeler leven na te streven. Je waardering voor de natuur en het hebben van een positief sociaal netwerk en in hoeverre je bijdraagt aan de maatschappij[1]. Levensstijl gaat bij mij over welzijn, dat je goed voor jezelf zorgt. Zowel fysiek, mentaal/emotioneel en spiritueel. De juiste voeding, beweging, mindset, compassie, liefde en zingeving.

Als al deze factoren goed genoeg geregeld zijn in je leven bereik je vaak innerlijke rust. Veel van hoe goed die factoren voor je werken hangt ook af van je eigen overtuigingen over het leven, je gedachtegang en je mentale en fysieke gezondheid.

Soms kunnen je overtuigingen, gedachten en de dagelijkse dingen die je doet het blokkeren dat je innerlijke rust bereikt, wat doe je dan?

Er zijn een aantal manieren om innerlijke rust te krijgen. Zo kun je gebruikmaken van meditatie, ademwerk, yoga en (zelf)hypnose om te werken aan innerlijke rust.

Innerlijke rust door meditatie

Meditatie is een krachtige manier om je geest te ontspannen. Door meditatie vergroot je je bewustzijn en word je je meer bewust van je gedachten en emoties. Dit helpt je om meer in het moment te leven en om niet de hele dag te denken aan dingen die je nog moet doen of iets waarvan je baalt dat het ooit zo gelopen is.

Er zijn veel vormen van meditatie, een van de vormen is mindfulness meditatie. Met deze vorm van meditatie focus je je aandacht op één ding, zoals je ademhaling. Je probeert met je gedachten bij die ademhaling - of wat jij kiest wat de focus krijgt - te blijven, zodat je in het nu blijft. Van moment tot moment focus je je op de ademhaling.

Als je mediteert komen er vaak wel gedachten naar boven, dit is heel normaal. Je kunt dan opmerken dat je die gedachte hebt en je dan weer focussen op je ademhaling.

Je kunt ook opeens een sterke emotie krijgen die naar boven komt, ook die mag je opmerken, waarna je je focus weer verlegt naar je ademhaling.

Op een gegeven moment kun je mediteren en geven de gedachten en emoties je geen reden meer om van streek te raken en kun je ze eenvoudig opmerken en laten gaan.

Aan het einde van de meditatie kun je jezelf bedanken voor de moeite en de tijd die je hebt genomen om voor jezelf te zorgen.

Daarnaast kun je ook nog gebruikmaken van een bodyscan meditatie en een geleide meditatie om je aandacht op te focussen.

Dit uitvoeren kan al helpen om minder last te hebben van stress, bijvoorbeeld wanneer je werkt als verpleger. Dat is toch vaak een vrij stressvolle baan[2].

Innerlijke rust door breathwork/ademwerk

Ademwerk lijkt als je het zo leest op meditatie, maar het is wat actiever dan mediteren. Door je te richten op je ademhaling kun je jouw zenuwstelsel kalmeren en je lichaam en geest laten ontspannen. Dit merk je bijvoorbeeld aan een lagere bloeddruk, hartslag en meer ontspanning in je spieren.

Ook ademwerk draagt bij aan het verminderen van stress, het verbeteren van gezondheid, het verminderen van angst en het verbeteren van empathie[3].

Innerlijke rust door yoga

Yoga is een vrij brede term. Yoga omvat namelijk volgens het achtvoudige pad van Patanjali: Yamas (leefregels met anderen), Niyamas (leefregels met jezelf), Asana (fysieke houdingen), Pranayama (ademwerk), Pratyahara (zintuigen naar binnen toe trekken), Dharana (concentratie op een focuspunt), Dhyana (meditatie) en Samadhi (verlichting/bliss/zelfverwezelijking).

In het westen zijn we meer gericht op de fysieke houdingen. Ook zijn er verschillende soorten yogavormen. De meeste mensen zijn bijvoorbeeld wel bekend met poweryoga, yin yoga of hatha yoga, wat draait om het bewegen van je lichaam in samenwerking met je ademhaling. Dit kan al goed helpen voor innerlijke rust, omdat je focus dan meer op je lichaam gericht is dan op je gedachten.

Ook is er Yoga nidra; een rustigere vorm van yoga wat veel wegheeft van meditatie en dat helpt nog beter voor het krijgen van innerlijke rust. Naast ontspanning helpt het je ook met een geleiding[4] waarbij de yoga meester je helpt om helemaal te ontspannen, zowel fysiek, geestelijk en energetisch als spiritueel.

Innerlijke rust door hypnose

Hypnose is aan de ene kant heel ontspannend, maar aan de andere kant is het een actievere manier om aan innerlijke rust te werken. Met hypnotherapie kun je bijvoorbeeld blokkades voor innerlijke rust oplossen.

Als verdriet je bijvoorbeeld blokkeert om je goed en rustig te voelen is dat iets wat met hypnose opgelost kan worden. Dit betekent niet dat je helemaal geen verdriet meer hebt, maar het betekent dat je het verdriet goed gaat verwerken, waardoor je het een plekje kunt geven, zodat het niet je hele dag overschaduwt.

Hypnose kan je bijvoorbeeld helpen om jezelf toestemming te geven om te huilen, iets dat veel opluchting kan geven[5] waarna je meer innerlijke rust ervaart. Die tranen en de stresshormonen die via het traanvocht uit je lichaam gaan moeten er toch op de een of andere manier uit.

Wil jij meer innerlijke rust ervaren, maar weet je niet waar je moet beginnen? Schrijf je dan in voor het Lichter Leven Platform. In dit platform krijg je toegang tot Yoga nidra, verschillende yogavormen (zoals poweryoga, hatha yoga en restorative yoga), meditaties, ademhalingsoefeningen en je kunt je zelfs aanmelden voor het bekijken van hypnosesessies die jou helpen om meer innerlijke rust te ervaren.

Klik hier voor meer informatie.

Groetjes,

Marjolein

PS: Ben je al lid van het Lichterleven platform? Ga dan naar de diepe innerlijke rust hypnose (klik hier)

Bronnen:

Over de schrijver
Reactie plaatsen