Waarom is mediteren saai?
Van nature hebben we de neiging om bezig en actief te zijn. Dat is niet voor niets. In de loop van de menselijke geschiedenis was actief zijn en beweging essentieel voor overleving en voortplanting. Tegenwoordig worden we geconfronteerd met constante drukte, stress en overstimulatie. En rust nemen ervaren we daarom als saai.
Stress en adrenaline hebben echter zulke grote effecten op ons systeem, inclusief de huid, ons grootste orgaan. Adrenaline zorg ervoor dat je immuunsysteem verzwakt. Je spijsvertering gaat in een lager tempo werken.
Overlevingsmodus
Eigenlijk bevind je je in de overlevingsmodus. Alsof je verslaafd bent aan altijd maar doen en afleiding zoeken in de buitenwereld (tv, social media, werk, hobby's, uitjes, etc) in plaats van te zijn. Altijd maar iets doen om de stilte, leegte, pijn of onvervulde behoefte te vermijden. Altijd werken, cravings, eten, drankje, verslavingen, in plaats van stilstaan bij jezelf en te luisteren naar je innerlijke stem.
Want wat kom je in jezelf tegen als je stil bent?
Welke gedachten?
Negatieve overtuigingen over jezelf?
Bijvoorbeeld dat je niet goed genoeg bent, dat je fouten hebt gemaakt, dat je niet geliefd bent, etc.
Welke gevoelens?
Welke pijnstukken?
Dit kan pijnlijk zijn om te erkennen. Het huidige moment lijkt daarom ondraaglijk zonder jouw vervangende bezigheid of afleiding.
Je bent aan het rennen. Je vlucht voor de vreselijke verveling, leegte, stilte van het Nu. De rusteloosheid. De ontevredenheid. De ongemakkelijke stilte. Je vlucht voor de leegte binnenin. De pijn die dan naar boven komt.
Eigenlijk is het woord saai niet de juiste bewoording, want eigenlijk is mediteren confronterend (in plaats van saai), maar alleen dat woord al gebruiken is misschien al te confronterend?
Door meditatie word je dus geconfronteerd met je eigen gedachten, gevoelens, emoties en lichamelijke sensaties. En veel mensen vermijden liever wat er in hun omgaat in plaats van het onder ogen zien en accepteren.
Genezing
Ben jij toe aan genezing? Het helen van je negatieve overtuigingen, je pijnstukken?
Mediteren kan je helpen om deze confrontatie aan te gaan en te leren omgaan met je innerlijke wereld. Je leert om je aandacht te richten op het huidige moment, zonder te oordelen of te analyseren.
Genezing begint wanneer we naar de stilte in onszelf gaan en deze beginnen te vullen met.....onszelf, met aanwezigheid, met warmte, met liefde, verbinding en nieuwsgierigheid.
Door te mediteren leer je om je gedachten te observeren als wolken die voorbij drijven in de lucht, zonder erin mee te gaan. Je leert om je gevoelens en emoties te erkennen en te accepteren, zonder ze te onderdrukken of te versterken. Je leert om je lichaam te voelen en te respecteren, zonder het te negeren of te forceren.
Meditatie, stil zijn, brengt je nieuwe (levens)energie naar de plekken in jou die geen zuurstof meer hebben. De duisternis (jouw pijnstukken / schaduwstukken) doordrenk je met licht. Je schijnt er als het ware je licht op.
Sta jezelf toe zo rusteloos te zijn dat de rusteloosheid zich opent in rust. Ga naar de ontevredenheid, de pijn, alleen maar erbij blijven, er bewust van zijn, zodat ook de ontevredenheid of de pijn liefdevolle aandacht krijgt. Er komt weer licht bij waardoor het lichter wordt. Juist in datgene waar je voor vlucht, daar zal je verlichting of heling in vinden.
Door dit te doen, kun je meer inzicht krijgen in jezelf en je patronen. Je kunt meer rust, balans, compassie en geluk ervaren. Je kunt ook beter omgaan met stress, angst, depressie en pijn. Mediteren is dus niet alleen saai of confronterend, maar ook heel waardevol. Het is een manier om jezelf beter te leren kennen en te groeien als mens.
Je innerlijke ouder en beste vriend
Meditatie is een ander woord voor de moed om in je kwetsbare, gevoelige, verveelde en onrustige zenuwstelsel te duiken en je innerlijke ouder en beste vriend, je ware thuis te ontdekken. .
Meditatie is saai (of confronterend) en die verveling (of confrontatie) zal je uiteindelijk redden. Want meditatie neemt je verdedigingsmechanismen onder de loep, breekt je hart open en transformeert je belemmerende patronen. En dat is nog het minst saaie van allemaal.
Mediteren of...?
Naast mediteren kan je ook dit doen om de stilte op te zoeken:
- Helemaal niets doen, met een theetje en dekentje op de bank
- Yoga nidra
- Ademhalingsoefeningen en transformationeel ademwerk
- Ga een hele dag alleen de natuur in
- Plan een dag zonder afspraken of ‘to do’s’ en laat je leiden naar waar jij behoefte aan hebt
- Neem een dag of een dagdeel afstand van je telefoon/social media
Wil je meer weten?
Op het Lichter Leven Platform staan mooie meditaties, waardevolle ademhalingsoefeningen en yoga nidra sessies om de stilte op te zoeken.